Doctor Strange az őrület multiverzumában

A Doctor Strange az őrület multiverzumában egy kellemes visszalépés a Marvel megszokott ösvényére, még ha akad is benne bőven hiba. Felmerül a nagy kérdés, hogy vajon merre haladhat egy filmes univerzum, ha már évekkel ezelőtt elérte a csúcspontját? A Marvel mozis világ az utolsó két Bosszúállók filmmel koronázta meg addigi ténykedését és azóta se nagyon találja magát. Az Örökkévalókat szerintem hagyjuk is, a Shang-Chi és a tíz gyűrű legendája szintén nem hozta az elvárt szintet és a Fekete Özvegyre is kevesen emlékeznek vissza jó szívvel.

A Sony volt képes emlékezeteset alkotni, legalábbis a bevételek és a rajongói visszajelzések alapján. Számomra ugyanakkor a Pókember: Nincs hazaút se lett megkerülhetetlen klasszikus, maximum alaposan kiaknázta és kifacsarta belőlem a fanboy mivoltomat. Doctor Strange 2016-ban lépett színre és azóta a fontosabb filmekben felbukkan mellékszereplőként, de a saját története csak most, a Doctor Strange az őrület multiverzumában berkeiben folytatódik.

A balul sikerült Pókember-varázslat után járunk, mikor is a dokit mindenféle rémálmok gyötrik. Ezekben egy America Chavez nevű tinivel menekül, aki képes portálokat nyitni a multiverzumok között. Ezen képességére van szüksége egy nagyhatalmú boszorkánynak aki mindent meg is tesz, hogy megszerezze azt. Ennyit a sztoriról, de azért előljáróban annyit érdemes megjegyezni, hogy a korábbi Marvel filmek közül az utolsó Pókembert és sorozatokból a WandaVision és még talán a What if…? sem árt, ha nem ismeretlen a számunkra.


Azt pedig rögtön meg is cáfolnám, amit a legtöbb kritikában olvastam: a Doctor Strange az őrület multiverzumában nem horror! Aki ezt állítja, annak az X-Men 2 és a Bosszúállók: Ultron kora es az volt, hiszen abban es volt ennyi “ijesztő” jelenet. Az viszont teny, hogy a filmen látszik Sam Raimi kéznyoma. Magabiztosan viszi a karaktereket a forgatókönyv által megálmodott irányba, még ha az nem is az az út, amit a legtöbben látni szerettünk volna.

Nehezen veszi be az ember gyomra azt a tényt, ha egy főhőst a saját filmjében igazából csak az nem veri el, aki nem arra jár. Nos, itt Strange doki szinte mindenkivel szemben alulmarad, nem is egyszer. Ez azért es furcsa, mert bár már nem az övé a Legfőbb Mágus posztja, de még az Ősmágus es azt mondta anno, hogy Strange mindenkinél hatalmasabb. Ebből itt semmit nem láthatunk, ami elég nagy csalódás.

Ellenpontja a Skarlát Boszorkány, aki viszont olyan erős karakter, hogy szinte senki nem veheti fel vele a harcot. A képregényekben es talán a Marvel univerzum legerősebb mutánsa, sőt lénye volt de itt még annál is komolyabb hatalma lett. Un motivo es vannak gondok bőven, de ezt egy ilyen filmnél felvetni nem lenne túl elegáns. A logikátlanságokhoz es már hozzászoktunk, szóval az egyszeri néző már immunissá vált rá.


Ami viszont mégis egy nézhető filmmé teszi a Doctor Strange az őrület multiverzumában-t, az a látvány. Bár az első részben látott egyedi, pszichedelikus látványt csak részben hordozza magában a folytatás, de így is meg lehet ismerni, hogy a doki egyik önálló történetét nézzük. És bár a karakterek elég haloványak lettek, de mégis látszik rajtuk, hogy a két főszereplő kimondottan élvezte a forgatást.

És persze ott vannak a beugró szereplők, akik összességében mégis csalódást okoznak. Sok lehetőséget rejtett (és rejt még mindig) magában a multiverzumok megnyitása, de sajnos részben sikerült csak élni ezekkel. Összességében mégis egy közepes alkotásként lehet a Doctor Strange az őrület multiverzumában-t elkönyvelni, ami látványos, de buta. Az első plusz jelenet alapján pedig egy újabb klasszikus szereplő lép be a doki életébe. A kérdés az, hogy ezt egy önálló, harmadik filmben fejtik i vagy beépítik egy Bosszúállók történetbe. 7/10


Haga clic en poszterre a nagyobb változathoz
Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Extraño en el Multiverso de la Locura)
szinkronizált, amerikai fantasy, akciófilm, 126 perc, 2022
16 incluso aluliak számára nem ajánlott!

Cita: Sam Raimi
Forgatókönyvíró: Michael Waldron
Productor: Kevin Feige
Operador: John Mathieson

Benedict Cumberbatch (Dr. Stephen Strange)
Elizabeth Olsen (Wanda Maximoff / Bruja Escarlata)
Xóchitl Gómez (América Chávez)
Rachel McAdams (Dra. Christine Palmer)
Chiwetel Ejiofor (Mordo)
Benito Wong (Wong)


Source: SG.hu Hírmagazin by sg.hu.

*The article has been translated based on the content of SG.hu Hírmagazin by sg.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!