Jönnek a reklámok videojátékokba és a streamingre, de jó ez nekünk?

Ha acertado, hogy a Netflix, a Microsoft vagy a Sony semmiképpen sem vezetne be reklámokkal támogatott szolgáltatást, akkor tévedtél. A videojáték-ipar számos változáson ment keresztül az elmúlt években, ami a befektetőknek jót tett, a játékosoknak már kevésbé.

Sokkolta nemrég Reed Hastings, a Netflix társ-vezérigazgatója a streaming világot azzal, hogy bejelentette: cége várhatóan reklámokkal támogatott csomagot vezet be. Hastings a cég 2022 első negyedévi eredménybeszámolója során elismerte, hogy korábban hevesen ellenezte a Netflixen megjelenő hirdetéseket, de úgy tűnik, hogy a vállalat közelmúltbeli küzdelmei elég súlyosak voltak ahhoz, hogy meggondolja magát.

Természetesen senkit sem fognak arra kényszeríteni, hogy promóciókat nézzen. A vállalat új, olcsóbb szolgáltatási csomagja tartalmazza csak a reklámokat, aki a hirdetésmentes opciót választja, az többet fizet, aki pedig inkább alacsonyabb árat szeretne, annak reklámtűrőnek kell lennie. Ám a több jelentős változtatás nem tetszett a fogyasztóknak, nem csoda, hogy 200 ezer fővel kevesebb előfizetője lett a streamszolgáltatónak az idei első negyedévben, ami nagyban hozzájárult a rekordméretű, a piac történetének egyik legnagyobb bejelentett veszteségéhez, az 54 milliárd dolláros mínuszhoz április végén. De itt nincs vége a sornak.

Készen állsz a játékokban elhelyezett óriásplakátokra vagy a reklámok megtekintéséért járó, játékon belüli jutalmakra? A Sony és a Microsoft szintén azt tervezik, hogy helyt adnak a hirdetéseknek a PlayStation és Xbox játékokban. UN Microsoft jelenleg olyan adtechcégeket keres, amelyek képesek létrehozni a játékon belüli készleteket és hirdetési ügynökségekkel együttműködve elhelyezni azokat. Ezek a hirdetések a hírek szerint például digitálisan renderelt hirdetőtáblákként jelenhetnének meg egy autóversenyzős játékban. A redmondi óriás a hírek szerint azt tervezi, hogy a hirdetések az idei harmadik negyedévre belekerülnek a játékokba. A Sony 2022 végére indíthatja el a rendszerét, amely szintén a PlayStation-játékokon belül helyezne ki hirdetéseketamiket egy privát piactéren keresztül értékesítenének.

A nagy költségvetésű, AAA játékok esetében, mint például a nemrég megjelent Elden Ring kalandjátékban, nem fogsz ilyeneket kapni. Legalábbis egyelőre nem. De megjelenhetnek az ingyenesen játszható játékokban, mint például a népszerű Fortnite vagy a Roblox.

Íme a PC World és GameStar szerkesztőinek véleménye a témáról:

Erdős Márton, főszerkesztő, PC World

Tévéműsort már réges-régen nem nézek, a híreket az internetről szerzem be, filmet, sorozatot pedig streaming szolgáltatásokból fogyasztok – és a reklámok egyáltalán nem hiányoznak, sőt. Az unalmas perceket elütő mobiljátékokról a kötelező reklámok miatt szoktam le, viszont az általam gyakran látogatott online hírportálokon nem blokkolom a hirdetéseket. Az adatgyűjtést ellenben minden esetben minimálisra csökkentem. Az első számú videojáték-platform számomra a PC, és kitartok mellette; ez még mindig a legnyitottabb és legolcsóbb is egyben (már ami a játékok árait illeti).

Szabadidőm ritkán van arra, hogy jobban elmerüljek egy-egy játékban, ám ilyenkor elvárom, hogy teljes mértékben lekösse a figyelmemet, és ezt ne zavarják meg kéretlen reklámok.

Ezért hajlandó vagyok akár fizetni is, ami egyben a beletörődésemet is mutatja abba, hogy az óriási videojáték- és a streaming piacról egyszerűen lehetetlen kizárni a reklámszakmát. Ugyanakkor nagyon remélem, hogy a streaming és a játékipar szereplői nem engedik elkanászodni a reklámipar szereplőit, és mindig lesz olyan, észszerűen árazott opció, amellyel legálisan elkerülhetem a hirdetéseket.

Vörös Lóránd, szerkesztő, GameStar/PC World

Nyilvánvaló előnyei vannak a tévében látható, illetve online hirdetésekkel szemben a játékbeli reklámoknak és termékelhelyezéseknek, hiszen ezeket nem tudja az ember átugorni, és bizony az AdBlock sem segít. Mégsem tartok attól, hogy akár a Sony, akár a Microsoft kísértésbe esve látványosan túltolná a dolgot, mert egyik cégnek sem az a célja, hogy elidegenítse magától a játékosokat. Ráadásul kimondottan az ingyenesen játszható címekbe kerülnének termékmegjelenítések, ami egyrészt vállalható kompromisszum kellene hogy legyen a felhasználó részéről is, másfelől pedig kellő kreativitással megoldható, hogy az adott reklám már-már szervesen illeszkedjék a játékba.

Bár inkább tűnik kényszer szülte helyzetnek, semmint hóbortos kísérletnek, az, hogy a Netflix bevezet egy reklámokkal telepakolt, ám az eddigieknél olcsóbb csomagot, szintén nem ördögtől való elképzelés. Mi több, úgy vélem, hogy a szűkösebb költségvetésből gazdálkodó előfizetők körében meglehetősen népszerűvé válhat, amennyiben a piacvezető plataforma de transmisión eredményesen fel tud lépni a fiókmegosztás ellen.

Horváth Péter, B2C online lapigazgató, Project029 Magyarország

Sok éve próbálkozik a játékipar hirdetési felületek elhelyezésével a játékokban, és lássuk be, lehet ezt ízlésesebben is csinálni, mint az ingyenes mobiljátékokban ismert tolakodó és visszataszító megoldásokkal. A dinamikusan változó óriásplakátok, kivetítők, virtuális ATL-megoldások élethűvé tennének bármilyen “realisztikus” játékot a GTA-szerű világoktól kezdve a sportjátékokon át a szimulátorokig, de persze a metaverzum is tovább emelheti ezt az élményt, ha sikerül kreatív megoldásokkal megtölteni a virtuális teret.

A Netflix nem adja fel a reményt, hogy videojátékokkal is teret hódít, miközben szigorítani próbál a jelszómegosztás fronton, és kaszálja a sorozatait, de be kell látni: a piacvezető hálátlan szerepe a feltörekvőkkel körülvett hanyatlás. Ezen persze nem segít az sem, hogy a futószalagon gyártott produkciók nagy része silány, de ez nyilván szubjektív szempont, ami valós tény, az a fizetős közönség számadata. Az pedig egyelőre csökken, és a ránk köszönő gazdasági válság egészén biztosan tovább nehezíti majd ezt a helyzetet.

Hajdú Gábor, video üzletág-vezető, GameStar/PC World

Sokan félreértelmezik a helyzetet, pedig az összes, most kijelölt (és még mindig eléggé kérdőjeles) irány világosnak tűnik. Videojátékok esetében masszív előzetesszűrés után kerülhetnek csak be reklámok, és kizárólag olyanok, amelyek nem zökkentik ki a játékost. Ráadásul mindez csak free-to-play, vagyis ingyenes címek esetében merült fel egyáltalán gondolat szintjén, a teljes árú játékokban nem kell reklámokra számítani – előbbiek esetében pedig azon lehet talán érdemes elgondolkodni, hogy a túlhúzott mikrotranzakciók jelentik a jó utat, vagy esetleg mondjuk egy autós játék városában egy olyan óriásplakát, amelyre fiktív reklám helyett egy valódi üdítőgyártó posztere kerül ki.

A Netflix esetében pedig fontos tisztázni, hogy nem a már meglévő előfizetési csomagokba pakolnak reklámokat, hanem egy új, minden eddiginél olcsóbb csomagot terveznek. A döntés tehát adott: ha kevesebbet akarunk fizetni, akkor megtehetjük, de cserébe néha reklámokat is kell néznünk. Ennél sokkal izgalmasabb lesz az, hogy hogyan tervezi végül a platform szankcionálni a profilmegosztásokat, vagyis azt, hogy több barát közösen használ egyetlen előfizetést.

Ha tetszett a cikk, akkor vedd meg una revista PC World de 2022/05-ösabban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.


Source: PC World Online Hírek by pcworld.hu.

*The article has been translated based on the content of PC World Online Hírek by pcworld.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!