Kako da pravilno NEGUJETE RUŽE tokom cele sezone

U ruže spada čitav niz poluzimzelenih žbunova koji kod nas prirodno rastu u šumskim vegetacijama, a danas se gaje kao kalemljene forme. Reč je o vrstama koje daju cvetove izuzetno velikih dimenzija u odnosu na biljku, te se sa pravom naziva kraljica vrtova.

Ruže može imati nekoliko osnovnih formi: niske, mini (do 30 cm) i polijante (mogu da narastu do 60 cm). Kultivisane ruže su veoma cenjene zbog cveta i mogu se koristiti kao dekorativni cvet u vrtu ili rezano cveće za aranžmane, i to su uglavnom čajevke.

Ruže mogu imati jedan ili više cvetova na jednoj stabljici i prema tome dele se na polijante i tea-hibridne ruže. Spektar boja koje mogu da imaju gotovo je nesaglediv, osim jedne boje – plave.

Uputstvo za pravilnu negu ruža tokom sezone - ©Pixabay

Ruže se mogu gajiti i za vertikalno ozelenjavanje i tada je reč o puzavicama koje mogu da narastu 5-10m u dužinu i koriste se za ozelenjavanje ograda, vrtova, zidova.

Pravilnim rasporedom ovih biljaka i uklapanjem u vrt, dobijaju se neprevaziđeni efekti.

Ruža ima redovno i obilno cvetanje, pa se svakog meseca sprovodi mera orezivanja, kako bi se uklonile precvetale grane, čime se biljka podstiče da daje nove izbojke i formira nove cvetove. Tako se dobija cvetajuća ruža tokom cele sezone. Orezivanje tokom sezone dovodi do toga da biljka gubi deo svoje mase i naravno da se to mora nadoknaditi prihranjivanjem.

Uputstvo za pravilnu negu ruža tokom sezone - ©Pixabay

Poželjno je koristiti specijalizovana đubriva za ružeali je takođe potrebno korisititi i folijarne prihrane, koje će pomoći da biljka dobije sve potrebne hranljive elemente. Napomena je da su ruže veliki potrošači kalijuma, ali i kalcijuma, te se u te svrhe može koristit kao Prihrana NPK 10:10:40 i NPK 20:20:20, ME i hasta od aprila do septembra. Takođe, treba redovno dodavati i azot, koji daje bujnost zelene mase. Od specifičnih elemenata, trebalo bi dodavati povremeno mikroelemente, i naravno gvožđe, a preporučuje se Wuksal Fe.

Zaštita je veoma bitna kod ruža. insectos, kao lisne vaši, stenice, rutava buba ali i gusenice, baš vole ruže i uvek ih ima na mladim listovima, ali i na pupoljcima i cvetovima, pa se moraju redovno tretirati odabranim insecticida. Grinja je redje problema, ali ne treba zanemariti i ovu štetočinu.

Od biljnih bolesti, čadjava krastavost, rdja, pepelnica i plamenjača, uvek su prisutne, pa treba biti uvek spreman i redovno štititi ruže.

fungicida preporuka su Kuprozin, Falkon ili Antrakol, Akord sa primenom od aprila do novembra, a kao insekticidi mogu se koristiti preparati Fastak, Fobos ili Konzul i Tonus od aprila do septembra.


Source: AGROmedia by www.agromedia.rs.

*The article has been translated based on the content of AGROmedia by www.agromedia.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!