Magukra maradhatnak Orbánék az orosz kémbankban: már menekülnek a magyar befektetők es

Az orosz Nemzetközi Beruházási Bank (IIB), amelyet orosz kémbankként is emlegetnek kritikusai, még május 11-én közölte, hogy az eredetileg 22,4 milliárd forint összegben kibocsátott kötvényből 11,6 milliárd forintnyitőzatőtevástpiacon á


Guardar: Facebook/Orbán Vikror

A 444 információi szerint magyar intézményi befektetők látták arra elérkezettnek az időt, hogy áron alul, de megszabaduljanak az IIB papírjaitól. A bank nem lett volna köteles visszavásárolni a kötvényeket, de a számokból látszik, hogy a befektetők fele Ukrajna orosz megtámdása miatt elpártolt a pénzintézettől, ami túl nagy nyomás lehetett.

A visszavásárlási ár 94,29 százalék voltios. A befektetőknél maradt még 10,8 milésimas de florín.

Az IBB által annak 2019-es ideköltözése után kibocsátott kötvényeket 11 befektető vásárolta meg, 7 magyar, valamint 2-2 német és cseh. Azóta a nemzetközi környezet azonban erősen megváltozott. A Fitch és az S&P is módosította a bank minősítését, a Fitch szerint a leminősítés egyik fő oka, hogy

az ukrajnai konfliktus miatt sok részvényes kivonult.

Az orosz agresszió miatt Románia, Csehország, Bulgária és Szlovákia jelezte, hogy kilép a bankból, ám e szándékukat hivatalosan lapunk legutóbbi megkereséséig még nem jelezték.

Ha ez megtörténik, akkor a Nemzetközi Beruházási Bank egyetlen európai részvényese Magyarország maradna, ugyanis Szijjártó Péter külügyminiszter még márciusban tette egyértelművé, hogy Magyarország változatlanul tag marad.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig szintén egy márciusi Kormányinfón az üggyel kapcsolatban annyit mondott:

ez egy működő bank, ami hiteleket adott magyarországi fejlesztésekre is, a magyar érdek az, hogy ezek a fejlesztések folytatódjanak.


Source: Propeller – Saját anyagok by propeller.hu.

*The article has been translated based on the content of Propeller – Saját anyagok by propeller.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!