finski predsednik Sauli Niinistö en premierka sanna marin sta danes na skupni novinarski konferenci v predsedniški palači v Helsinkih naznanila, da bodo zaprosili za članstvo v zvezi Nato. Odločitev naj bi še v naslednjih dneh potrdil finski parlament, a naj bi bila to le še formalnost. Uradna prošnja za članstvo v Severnoatlantski zvezi bi tako lahko že v prihajajočem tednu prispela na sedež Nata v Bruslju. Odločitev sta označila za “zgodovinsko” en “začetek nove dobe”.

Doslej 30-članska zveza Nato bi se tako lahko med vojno v Ukrajini razširila do ruske meje, kar je ravno obratno od tega, za kar si je v zadnjih desetletjih prizadevala Rusija. Soglasje k pridružitvi mora sicer dati vseh 30 članic, pri čemer gre po zadnjih podatkih pričakovati, da Turčija, ki je v petek proti Švedski in Finski uperila nekaj ostrih kritik, postopku ne bo nasprotovala. Ruski Predsednik Vladimir Putin je včeraj finski umik od politike nevtralnosti in napoved pridružitvi Natu označil za “napako”.

Finska, ki šteje 5,5 milijona prebivalcev, ima z Rusijo 1300 kilometrov dolgo mejo, njeno politično in javno mnenje pa se je dramatično spremenilo v prid članstva, potem ko je Rusija 24. februarja pričela z invazijo v Ukrajini, poroča STA.