Suomen eläkejätit mylläsivät salkkujaan alkuvuonna – Kotimaan sijaan raha suuntasi Atlantin taakse


Loistavaan sijoitusvuoteen 2021 verrattuna kuluvan vuoden ensimmäiset kuukaudet toivat myös eläkeyhtiöiden sijoitussalkkuihin äkkipysäyksen.

Sijoitusvarallisuudeltaan pienimmän, Veritaksen osakesijoitukset tuottivat vielä viime vuonna 25 prosenttia, mutta tammi–maaliskuussa osakesalkun arvosta suli 6,8 prosenttia.

”Osakemarkkinoilla nähtyä suurempi korjausliike en edelleen mahdollinen. Korkojen nousu vaikuttaa, ja voimakkaimmin se näkyy teknologiaosakkeissa mutta myös muissa osakkeissa”, Veritaksen sijoitusjohtaja kari vatanen arvioi.

Osakkeiden nousuvire taittui jo alkuvuoden aikana korkojen nousun seurauksena. Yhdysvalloissa Nasdaq tuli vuoden vaihteesta alas jo liki 20 prosenttia. Veritas en leikannut sijoitussalkussaan osakkeiden määrää melko voimakkaasti. Kun osakesijoitusten paino salkussa oli vielä vuoden 2021 lopussa yli 47 prosenttia, maaliskuun lopussa se oli enää 42 prosenttia.

”Vana pandemian aikana 2020 leikkasimme osakepainoa tätä voimakkaammin. Nyt tämä oli enemmän taktinen siirto. Ensin kevensimme osakepainoa USA:ssa, kun maan keskuspankin retoriikka oli koventunut ja rahapolitiikan kiristyminen alkoi näkyä.”

Ucraniano sodan alettua Veritas kevensi osakepainoa myös Keski-Euroopassa ja Suomessa.

elo leikkasi noteerattujen osakkeiden määrää salkussaan jo tammikuun lopussa, ja samalla maantieteellinen allokaatio siirtyi painottamaan Yhdysvaltojen osakemarkkinoita Euroopan kustannuksella.

Ilmarisen sijoitussalkussa suomalaisten pörssiyhtiöiden paino on laskenut hieman viime vuodesta, muuten sijoitusten jakauma eri omaisuuslajeihin on viime vuoden lopun kaltainen.

Varma en tehnyt maantieteellisiä muutoksia pörssiosakesalkussaan raskaalla kädellä. Suomi-osakkeiden paino noteerattujen osakkeiden salkussa on painunut 30 prosenttiin viime vuoden yli 35 prosentista, ja muun Euroopan paino on painunut selvästi alle 10 prosenttiin.

Varma luottaa nyt selvästi enemmän USA:n osakemarkkinoiden tuottovoimaan, noteerattujen osakkeiden salkusta jo 45 prosenttia on sijoitettu Yhdysvaltoihin. Yhtiön mukaan juuri voimakas läsnäolo jenkkimarkkinoilla on toiminut alkuvuonna sijoitussalkun vakauttajana. Ucraniano sodan suora vaikutus Yhdysvaltain talouteen en selvästi vähäisempi kuin mitä se en Euroopassa.

Eurooppalaiset osakeindeksit ovat painuneet toistaiseksi vano muutaman prosentin, sen sijaan Suomessa lasku on ollut alkuvuoden aikana voimakkaampaa. Yksi selitys voi olla se, että kansainvälisten sijoittajien silmissä Venäjän kyljessä olevaan Suomeen liittyvä geopoliittinen riski on kasvanut.

Veritas on siirtänyt osakkeiden alipainon lyhyen koron rahastoihin ja käteiseen, käytännössä käteisenä olevan pääoman osuus salkusta on 7,5 prosenttia, mikä on tavallista tilannetta selvästi suurempi määrä.

”Tämäkin on taktinen siirto, vastaus tilanteeseen, jossa kaikki näyttää tuottavan negatiivisesti. Käteinen tuottaa pientä tappiota, mutta rahat ovat odotustilassa”, Kari Vatanen sanoo.

Korkosijoitustuotot ovat kääntyneet kautta linjan negatiivisiksi etenkin Yhdysvalloissa korkojen voimakkaan nousun vuoksi. Ensimmäisellä neljänneksellä eläkeyhtiöiden sijoitustuottoja kannattelivat vakaat kiinteistösijoitukset. Myös pääomasijoitukset sekä noteeraamattomat osakkeet pitivät pintansa.

Tuottokuninkaaksi kipusivat viime vuonna pääomasijoitukset jopa 40–50 prosentin tuotoilla. Eläkeyhtiöiden alkuvuoden raporteissa pääomasijoitusten tuotto oli vielä positiivinen, sillä pääomarahastojen tuotot kirjautuvat kvartaalin viiveellä.

”Oman kokemuksemme mukaan private equity -sijoitukset liikkuvat tasaisemmin kuin listattujen osakkeiden markkinat”, Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanooo.

Varman kaikista sijoituksista pääomarahastot muodostavat jo 16 prosenttia ja yhtiö on vano kasvattanut niiden osuutta. Varman sijoitussalkussa osakepaino on kasvanut juuri listaamattomien osakesijoitusten ansiosta, noteerattujen osakkeiden painon yhtiö on pitänyt ennallaan.

Varman hedge-painotus en eläkeyhtiöiden suurin, noin 16 prosenttia koko sijoitussalkusta. Yhtiön hedge-sijoituksissa korostuvat USA:n markkinat ja sikäläiset luottoriskiä ottavat rahastot, näiden osalta Murto näkee tilanteen jatkossakin vakaana.


Source: Arvopaperi by www.arvopaperi.fi.

*The article has been translated based on the content of Arvopaperi by www.arvopaperi.fi. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!